Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya

KANSERDEN KALBE İLAÇ YOK: ECZACILARDAN ‘SENEDE BİR ZAM YETMEZ’ UYARISI

Malatya Eczacılar Odası Başkanı

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, ilaç teminindeki zorlukların henüz tamamen çözülmediğini belirterek özellikle diyabet, tansiyon, kalp ve kanser ilaçlarında ciddi eksiklikler yaşandığını dile getirdi. Sönmez, Malatya’da eczacıların hâlâ ilaç bulmakta güçlük çektiğini, yüzde 23 oranındaki zammın ise sektöre beklenen rahatlamayı sağlamadığını ifade etti.

İlaç fiyatlarındaki artışa rağmen eczacıların gelirinin yükselmediğini vurgulayan Sönmez, dağıtım kanallarının kazançlarında artış olsa da gider kalemlerinin orantısız yükselişi nedeniyle bu artışın yeterli olmadığını söyledi. Ayrıca piyasada bazı ilaçların “etken madde yokluğu” sebebiyle üretilemediğine dikkat çekti.

“Diyabet, tansiyon, kalp, kanser ilaçlarında sıkıntı var”

Kronik hastalıklarda kullanılan pek çok ilaca erişilemediğinin altını çizen Sönmez, üretilmeyen ilaçlar arasında kanser tedavisinde kullanılanların da bulunduğunu aktardı. Antibiyotiklerin kısmen piyasaya yeniden girdiğini ancak özellikle piyasa değeri yüksek ilaçlarda hâlâ sorun yaşandığını belirten Sönmez, “Alternatifi olmayan diyabet, tansiyon, kalp ve kanser ilaçlarına erişemiyoruz. Kronik hastalık ilaçlarında alternatif bulmak mümkün olmuyor, bu da büyük sıkıntı yaratıyor” dedi.

“Yılda bir değil, 2-3 ayda bir düzenleme yapılmalı”

Yılda bir kere uygulanan ilaç zammının, mevcut ilaç yokluğunu gidermeye yetmeyeceğini söyleyen Sönmez, “2-3 ayda bir, piyasanın durumuna göre düzenlemeler yapılması şart. Böylece hem ilaç sanayisinin hem dağıtım kanallarının hem de eczanelerin kârlılık dengesini korumak mümkün olur. Bu sayede ilaç sıkıntısının da ortadan kalkacağını düşünüyorum. Hatta ciddi tedaviler için yurt dışından temin edilen bazı özel ilaçların ülkemize girişi de daha kolay hale gelebilir” diye konuştu.

“Yerli ilaç üretimi desteklenirse sorun kalmaz”

Sönmez, yerli ilaç üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Yerli ilaç üretiminde ilerleme kaydedildiğinde sıkıntı yaşamayacağımıza inanıyorum. Türk Eczacıları Birliği’nin bu konuda her türlü iş birliğine açık olduğunu biliyorum. Bakanlıklarımız ve devletimiz, Türk Eczacıları Birliği ile birlikte yerli üretimi teşvik edici adımlar atmalı. Böylece ilaç yokluğunun tamamen sona ereceğini öngörüyorum” dedi.

İlaçların yalnızca Malatya değil, tüm Türkiye genelinde aranmak zorunda kalındığını söyleyen Sönmez, “Bizim için en pahalı ilaç, aslında bulunamayan ilaç. Hastalarımız için her türlü çabayı gösteriyoruz ancak asıl önemli olan, bu önlemlerin baştan alınması. Umarım 2025’e geldiğimizde ilaç eksikliği yaşamayız, sağlık çalışanlarını da mağdur etmeyiz. Afet döneminde sağlık çalışanları en ön safta mücadele etti. Diliyorum ki herkes hak ettiği değeri görerek çalışır, üretir ve kazanır” ifadelerini kullandı.